top of page
about

Hej! Jag heter Isabelle!
I över 25 år har jag drivit företag där jag har satt ett stort värde på min tid, frihet, passion och hållbarhet. Tid till att ta alla skollov för att vara med mina barn eller för att kunna flytta till Bali i två år. Roliga & värderingsstyrda projekt prioriteras i stället för att bara vara lukrativa, vilket har ändå har lönat sig i slutändan.
Jag har valt projekt som inspirerar oss att använda det vi redan har i stället för att göra nya produkter eftersom jag inte tror att vi behöver fler saker.
För mig är det en stark drivkraft att hjälpa och påverka mina kunder att arbeta hållbart, med sin omställning, sina värderingar likväl som produktion men också att tänka på hur de bidrar till mångfald.

I grund och botten är mitt jobb och privatliv ganska sammanflätat, inte för att båda är närvarande hela tiden, utan mer på det sättet att målet med företagandet är att ge mig som person möjlighet att leva ett hållbart liv på flera olika plan. Något som ser ut att sprida sig till människorna, sakerna & samhället runt omkring mig på ett sätt jag verkligen värdesätter.

Under de här åren så har jag jobbat med färg och form.
Jag har byggt, sytt, inrett och designat.
I tv, tidningar, reklam och böcker. Utvecklat koncept och kampanjer för våra stora lifestyleföretag. Både framför och bakom kameran.
”Gör det själv” och återbruk har legat där som en grund. Gamla saker var till en början en stil - det var enkelt att såga och göra om, roligt att det fanns en själ och en historia.

I takt med att konsumtionen ökade, våra butiker och flöden svämmade över med prylar kändes det inte längre bra i magen. För 10 år sedan bestämde jag mig för att inte göra produkter längre – det jag är bra på är att göra nytt av det som redan finns – att inspirera till att använda det vi redan har. Sen fem år tillbaka är jag även väldigt noga med vilka företag och projekt jag jobbar med. De måste vara en del av en positiv framtid inom våra planetära gränser eller att jag på något sätt får svängrum att påverka inom ett projekt. Genom mitt stipendium isabellestipendiet.se har jag även kunnat lyfta machokulturen, och förhoppningsvis på så sätt kunna förändra lite attityder i svenska byggbranschen.

isablocket4.jpg
IMG_0349.JPG
B0531D79-BFA4-465C-B22F-BF306EC59884.JPG
Screenshot 2022-08-25 at 21.10.41.png

2018 flyttade jag med min familj till Bali. Mina barn gick på en skola mitt i djungeln med hållbarhetsinriktning - Green School Bali. IPCC kom samtidigt ut med en rapport om att vi hade 10 år på att ställa om vilket jag då också gjorde. Under åren på Bali så vidareutbildade jag mig och arbetade med transformation, klimat- och miljöfrågor. Att vara i ett land utan direkt offentlig social hållbarhet eller system för allt från sopor till förbränning. Att se stora plastfält i vattnet och många dagar ha otjänlig luftkvalité samt få perspektiv till hur vi gör och tänker i olika delar av världen gav mig många nya idéer, tankar och tillvägagångssätt.

I början av pandemin återvände vi till Sverige och jag skrev boken Skavank – laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta. En del av boken sätter våra prylar, kläder och konsumtion under lupp. Varför köper vi som vi gör – vad finns det för underliggande krafter bakom och vad kan tänkas göra att vi dras till nytt och slätt? Varför tar vi inte hand om det vi redan har? Men kanske framför allt – hur påverkar våra köp vår planet, relationer och normer. Den andra delen av boken är mer praktisk. Hur tar man hand om olika material och vilka material finns det. Varför går de sönder? Hur kan man laga något som är trasigt?

skavank_omslaget.jpeg
9789174243680.jpg

2014

2021

2022
Numera kallar jag mig själv för omställningsaktivist.
Jag jobbar helt enkelt aktivt för att vi ska ställa om och jag tycker att vi behöver lite mer sund aktivism i en demokrati. Det innebär att jag blir som en slag bro mellan olika aktörer. Hjälper företag, organisationer, forskare och ”vanliga medborgare” att på olika sätt mötas och utbyta idéer. Förklarar forskningen på ett sätt att det når flera. Använder min brokiga bakgrund till att snickra ihop och se hur vi kan skapa en ny slags framtid. Tillsammans.
 

IMG_0358.jpg
IMG_0342.jpg
Screenshot 2022-08-22 at 19.13.47.png
plaza_interior_hederspris22.png

2022 blev jag utnämnd till:
Sveriges secondhand profil 2022 av Erikshjälpen
. Årets Hållbara Hederspris 2022 Plaza Interör. Samt Årets Byggnadsvårdare 2022 av Svenska Byggnadsvårdsföreningen.
Samt nominerad till årets hållbarhetstalare av My Speaker samt ÅRETS miljöhjälte 2022 av WWF Sverige.

Är även del av Klimatklubben som styrelsemedlem.
Vi samlar över 70 000  klimatengagerade i sociala medier. För dem har jag även intervjuat partierinas klimatpolitiska talespersoner - de hittar ni här. ÄR även med i Researchers Desks styrelse som hjälper över 100 av Sveriges främsta klimat- och miljöforskare att nå ut.

 

663CE7F7-6858-4B23-9432-FFF20FA018F3.JPGSenaste året har jag föreläst, modereratoch haft workshops och varit paneldeltagar med bland andra:  Länsförsäkringar, Kartografiska Sällskapet,
Heart 17, Greentopia, Kunskapsskolan, Möbelriksdagen, Skanska, Telenor, Cradlenet, Borås Textilhögskola, Etnografiska Museet, Teckningsmuseet i Laholm, Malmöfestivalen, Umecom, flertalet kommuner, bibliotek och många till – tack för det!
 

IMG_0354.jpg
IMG_0362.jpg
IMG_0360.jpgJag har även gjort mer  film, tv och radio.
Framtidens boende med Fiskarhedenvillan och deras satsning Villa Zero samt pratat färg som inte är gjord av plast med Byggfabriken. Spridit ordet om Diakonias superprojekt som hjälper flickor att cykla och på det sättet motarbetar barnäktenskap. Och lyft hur man aktivera sina gamla saker tillsammans med Myrorna - här hittar du den kursen.

Varit side-kick till Maja Åström i SR/UR nya radioprogram Klimatarvet som kommer ut hösten 2022 och programlett ett nytt tv-program för UR som kommer tidig vår 2023. Andra program jag gästat:  SVT/UR Prylberget, Greenpeace podd – Systemskiftet, Aftonbladets podd – Malin blir en bättre människa, Under bar himmel med NaprapatJonas, Byggnadsvårdspodden och Plånboken i P1. Sen driver jag en egen podd - Förnyarna med Anna Branten.


21123_Hem&Antik_Isabel_MacAllister_1108_10670.jpg

Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen − och vill utvecklas inom den. Med stipendiet vill vi uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Eftersom byggbranschen är starkt mansdominerad tror vi att kvinnliga förebilder kan leda till en mer jämlik bransch, som i sin tur höjer kompetensen och gynnar arbetsklimatet.


Läs mer och ansök på isabellestipendiet.se
 

Scholarship for women in the Swedish construction sector, Founded by Isabelle in 2011.

isabellestipendiet_isa.JPG
high resolution Press images
skavank_omslag_isabelel_mcallister_foto_
Screenshot 2021-05-17 at 17.37.27.png
skavank_omslaget.jpeg
Screenshot 2021-06-14 at 16.09.55.png
isabelle_omslag_skavank_foto_mira_wickma

Pressbilder ur boken Skavank
Foto: Pia Ulin
(fria att använda men uppge fotografens namn)
Ladda ner grupp här

isabelle_mcallister_foto_mira_wickman.jp
Screenshot 2021-05-28 at 17.40.57.png
isabelle_mcallister_foto_mira_wickman_5.
isabelle_mcallister_foto_mira_wickman3.j
isabelle_mcallister_foto_mira_wickman_7.
isabelle_mcallister_foto_mira_wickman6.j

Pressbilder - Foto: Mira Wickman - fria att använda, namge fotograf tack.  Ladda ner grupp här

isabelle2018bilder2-785x249.jpg

Download images - bundle by clicking here

isabelle_mcallister2019_2.jpg
foto_helene_pe1108_10670.jpg

Download image by clicking here
Foto: Helene Pé

bottom of page